Programımız Hakkında

Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından bu yana hizmet vermektedir. Bölümümüz şu anda dört öğretim elemanı ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğretim kadromuz alanında uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşmaktadır ve alanları ile ilgili uygulamalı ve teorik araştırmalar ve projeler yürütmektedir.

Ormancılık Bölümü Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı; ağaç, ağaçlandırma, orman, orman işletmeciliği, orman ürünleri, fidanlık tekniği, orman ekosistemleri, anakaya ve toprak özellikleri, yaban hayatı, orman bakımı ve koruma, orman ürünlerinin tanıtılması, üretilmesi ve pazarlanması, tıbbi ve aromatik bitkiler, masif ve levha şeklindeki odun ürünleri, kereste ve türevleri, ağaç malzemenin tanıtılması ve yenilebilir kaynaklardan enerji üretimi konularında önlisans eğitimi vermeyi hedefleyen bir yüksek öğretim birimidir. Program, Sinop ili, Ayancık ilçesinde orman kaynakları açısından Türkiye’nin zengin yöreleri arasında olup ormancılık ve orman ürünleri faaliyetleri açısından yoğun bölgede bulunmaktadır.

Ormanların çok amaçlı fonksiyonlarının olması odun üretiminin yanı sıra odun dışı orman ürünlerinin hizmet ve faydalarının giderek daha çok önem kazandığı günümüzde, Ormancılık Teknikerlerine çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektör işletmelerinde bu konuda yetişmiş ara eleman sayısı oldukça azdır. Bu sebeple temel amacımız ormancılık sektöründe temel bilgilere sahip, alanıyla ilgili mevzuata uygun davranan, sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alan, teknik konularda donanımlı, edindiği bilgi ve becerileri orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan korunması ve işletilmesinde kullanabilen teknik elemanlar yetiştirmektir.

İş Olanakları:

Ormancılık ve Orman Ürünleri Programından mezun olarak “Ormancılık Teknikeri” unvanını alan öğrencilerimiz;

Tarım ve Orman Bakanlığının İlgili Kurumlarında,
Ormancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü özel ormancılık işletmelerinde,
Orman ürünleri üreten ve işleyen işletmelerde,
Fidan üretimi ve satışı yapan firmalarda,
Tıbbi ve aromatik ürün üreten, yetiştiren ve satışı yapan firmalarda
teknik personel olarak istihdam imkanı bulabilirler.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar:

Orman Mühendisliği
Orman Endüstri Mühendisliği
bölümülerinde Lisans eğitimi görebilirler.

Dikey geçiş sınavı ile iktisat ve işletme fakülteleri açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılına fark dersler alarak devam edebilecek Bölümler;

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İktisat